Rautakauppojen myynti laski vuonna 2023. Taustalla uudisrakentamisen romahdus, asuntokaupan hidastuminen ja kuluttajien heikko luottamus. Nyt tarvitaan pikaisia toimia työllisyyden romahduksen välttämiseksi. Kotitalousvähennyksen laajentaminen tukisi korjausrakentamisen liikkeelle lähtöä.
Rautakauppojen myynti laski RASI ry:n tilaston mukaan vuonna 2023 17,1 % ja viimeisen kvartaalin lasku oli peräti 19,5 %.
”Tämä oli odotettavissa rakentamisen yleisen heikon tason johdosta”, toteaa Rauta- ja sisustuskauppayhdistys RASI ry:n toimitusjohtaja Minna Liuksiala.
Rautakauppojen heikon myynnin taustalla on uudisrakentamisen romahdusmainen lasku, asuntokaupan pysähtyminen ja kuluttajien heikko luottamus tulevaisuuteen. Korkealla olleet korot eivät ole kannustaneet ihmisiä suurempiin remontteihin ja ostovoiman kesästä alkanut parantuminen ei ole näkynyt rakentamisen ja remontoinnin hankkeissa vielä.
”En muista lähihistoriasta näin haasteellisia aikoja. Mikään tuoteryhmä ei nyt ole pelastamassa toimialaa eikä eroja juuri näy asiakasryhmittäinkään. Niin ammatti- kuin tee-se-itse -rakentajat ovat lamaannuksissa. Tämä on sinänsä harmi, koska hintojen nousu on taittunut, ja jotkut tuoteryhmät ovat nauttineet jopa merkittävistä hintojen laskuista ja tällä hetkellä hyviä työntekijöitä on omiin remontti- ja rakennustarpeisiin hyvin saatavilla”, kommentoi Liuksiala.
Hallitukselta toivottiin tukea toimialan elossa pitämiselle.
”RASI ry:n viesti on ollut tehdä Ruotsin mallin mukaisesti pikaisesti korotus kotitalousvähennykseen remontoinnin tukemiseksi ja laajentaa kotitalousvähennys koskemaan myös kiinteistöyhtiöitä. Uudisrakentamisen elvyttäminen on selkeästi hitaampaa ja nyt tarvitaan pikaisia toimia työllisyyden romahduksen välttämiseksi. Suomelle on paljon kalliimpaa laskea elinkelpoisia yrityksiä konkurssiin”, summaa Liuksiala.
Lisätietoja
Minna Liuksiala
toimitusjohtaja, Rauta- ja sisustuskauppayhdistys ry
+358 50 383 4465
minna.liuksiala@rasi.net
23.01.2024